Optika Jílek Litoměřice

    Tým Optiky Jílej

    Kdybyste mi v době, kdy jsem byl studentem na Gymnáziu Josefa Jungmanna řekli, že jednoho dne budu optikem/optometristou, přednášejícím pro ostatní optiky, optometristy a oční lékaře, vsadil bych se s vámi o všechno, co jsem tehdy měl (nebo spíš jako student neměl), že s optikou já rozhodně „nic společného mít nebudu“. Nyní bych žil nejspíše pod mostem, protože tuto „sázku“ bych býval prohrál 😊

    Dnes, po téměř 26 letech, 9 letech práce v oční optice, 7 letech práce pro světového výrobce brýlových čoček, japonskou společnost Hoya, a mnoha zkušenostem s řešením těch „největších perliček“ (co se vidění týče), mohu s úsměvem říct, že již brzy otevřeme světu své dveře… konečně.

    Optika mě bavila od začátku studií v Brně, měl jsem úžasné spolužáky, na které ještě dnes s velkým úsměvem vzpomínám, a ač jsem tehdy nebyl vždycky „nejlepším a nejpilnějším studentem“ (mí spolužáci z optometrie se asi nyní někde hrozně smějí 😊 ), tak si optika doslova „ukradla“ velkou část mého srdce.

    Před založením vlastní optiky jsem byl takovým celorepublikovým Sherlockem Holmesem na problémy s viděním. Mými „hlavními klienty“ byli tehdy nositelé multifokálních brýlových čoček, které jsme (jako společnost Hoya) dodávali právě do očních optik po celé ČR. Klient nevidí? SuperJan (přezdívka od mého holandského kolegy Maartena) přiletí, a bude potíže řešit právě na té dané optice, kde si klient tyto multifokální brýle pořídil. Zvláště mí evropští kolegové a později blízcí přátelé, Maarten Brouwer a Petri Eskola, mi byli velkými mentory ve světě optiky a optometrie, řešení problémů s viděním, a vděčím jim za většinu svých odborných znalostí.

    Blízcí přátelé Maarten Brouwer a Petri Eskola

    „Multifokální mise“

    Troufnu si bez ostychu říct, že jsem v ČR dost možná ten, kdo řešil nejvíce potíži s multifokálními brýlemi, a adaptací klientů na tyto. Výhodou mi bylo, že ve standardní oční optice bych se s tolika “reklamacemi na vidění” nikdy nesetkal, ale pokud je to vaší pracovní náplní… Vyřešil jsem snad všechny problémy, které jsem tehdy řešil? Určitě ne, bohužel někdy to bylo za hranicemi mých možností… Troufnu si však tvrdit, že přes 95% takových zrakových potíží se opravdu vyřešit podařilo, možná i více, ale nemám rád přehánění.

    Za tuto dobu jsem poznal mnoho úžasných lidí, kteří byli často frustrovaní ze své investice do těchto “high-tech brýlí”, které nefungují dle jejich představ, a já se tehdy ze všech sil snažil jejich potíže vyřešit. S mnohými jsem navázal přátelství i v soukromém životě, a každý “nevyřešený případ” mi ještě dnes vrtá hlavou, ač jich rozhodně nebylo mnoho, všechny člověk prostě zachránit nemůže ☹

    Když mi příležitost zaklepala v roce 2020 na dveře, moc dlouho jsem neváhal, a začal plánovat, jak přenést všechny tyto zkušenosti do své vlastní oční optiky, kterou jsem tehdy, alespoň papírově, založil.

    Optika pro mě není “jen” rámečky, brýlové/kontaktní čočky, ale je to i edukace optiků, optometristů, očních lékařů, a hlavně koncových klientů v rámci péče o jejich zrak, náš nepochybně nejdůležitější smysl.

    Honza

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *